Is daytraden iets voor jou?

Home » Is daytraden iets voor jou?

Of daytraden iets voor jou is hangt van heel veel factoren af. Een goede voorbereiding en een goede strategie is het halve werk. Daytraden kan een lucratieve bezigheid zijn waarmee serieus geld te verdienen valt, maar is niet voor elke beginnende trader weggelegd.


Daytraden kort samengevat

Kort samengevat zijn day traders actieve beleggers die middels intraday trading proberen te profiteren van de koersbewegingen. Dat noem je daytraden. Daartoe passen ze strategieën toe met verschillende technieken en strategieën die bedoeld zijn om te profiteren van markt inefficiënties. Vanwege het hoge risico op verlies is daytraden niet geschikt als je wilt beginnen met beleggen. 

Technische analyse is een belangrijke tool die een daytrader toepast. Zelfdiscipline en een hoge mate van objectiviteit zijn belangrijke eigenschappen die je moet bezitten om als succesvolle daytrader door het leven te kunnen gaan. 

Wat houdt daytrading precies in?

De basis van daytrading is het handelen in een effect binnen een handelsdag. Er zijn verschillende markten voor daytrading. Denk bijvoorbeeld aan de aandelenmarkten, de optiebeurs, de futures markt, maar ook forex trading is een markt waar je veel daytraders zult aantreffen. De meeste daytraders zijn over het algemeen goed opgeleid en beschikken over voldoende vermogen. 

Daytraders proberen te profiteren van kleine prijsbewegingen in zeer liquide aandelen, futures of valuta. Daarbij maken ze gebruik van korte termijn daytrading strategieën en een grote hefboomwerking. 

Daytraders handelen vaak op basis van nieuws waarvan verwacht wordt dat er heftig op gereageerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan rentebesluiten van centrale banken, bedrijfsresultaten of (heel actueel) geopolitiek nieuws, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

Valt het nieuws tegen of worden verwachtingen juist overtroffen, dan wordt er door de markten heftig gereageerd, met grote koersbewegingen tot gevolg. Daar willen daytraders van profiteren. 

Is daytrading winstgevend?

De meeste professionele vermogensbeheerders en financiële adviseurs vinden daytrading niet winstgevend. Ze vinden dat daytraden teveel risicos met zich mee brengt en dat de potentiële winsten te klein zijn. Ze kiezen liever voor een passieve lange termijn handelsstrategie omdat de transactiekosten dan lager zijn dan bij een actieve handelsstrategie. Bovendien stijgen de koersen over het algemeen historisch gezien op de lange termijn.   

Daytraders zijn het daar uiteraard niet mee eens. Ze beamen dat er grote risico’s aan verbonden zijn Telkens kopen of verkopen in korte tijd kost geld en gaat gepaard met grote risico’s, maar juist deze risico’s bieden ook een kans op het behalen van een winst. Voorwaarde is wel dat je je kennis en vaardigheden goed op orde zult moeten hebben. Anders ga je het net als een groot deel van de daytraders niet redden.  

Day trading kan dus winstgevend zijn, maar is niet voor iedere belegger weggelegd. 

Wat zijn de kenmerken van een daytrader? 

De volgende kenmerken van een daytrader heb je nodig om succesvol te kunnen zijn: 

Kennis van en ervaring op de markt: je moet niet alleen kennis van technische analyse hebben (het lezen en begrijpen van de grafieken en de technische indicatoren), maar je moet ook grondige kennis hebben van de financiële markten, de financiële instrumenten en de producten waarin je handelt.

Koop en verkoop dus alleen als je je goed verdiept hebt in het product waarin je wilt gaan daytraden. 

Beschikking over voldoende kapitaal: je moet voldoende kapitaal hebben, waarvan je een deel als risicokapitaal moet beschouwen. Met daytraden kun je niet alleen geld verdienen. Je moet rekening houden met verlies op de handel en je moet er zeker van zijn dat je je dit verlies kunt permitteren zonder dat je in de financiële problemen komt.

Zelfs een professioneel daytrader lijdt verlies van tijd tot tijd. Maar de meeste traders zorgen er voor dat ze over voldoende kapitaal beschilkken om door te kunnen gaan met hun handel.  

Alleen met voldoende kapitaal kun je bovendien short gaan, omdat daarvoor een margin wordt aangehouden: een deel van je geld op je rekening wordt geblokkeerd om eventuele verliezen mee te kunnen verrekenen. 

Kennis van verschillende handelsstrategieën: alleen met goede daytrading strategieën ben je als daytrader in staat om de markt te kunnen verslaan. Daytraders zijn constant bezig om deze strategieën voor daytraden voor zichzelf te verfijnen, om uiteindelijk op consistente wijze winsten te behalen en de verliezen te minimaliseren. 

Veel daytraders houden het (uiteindelijk) bij 1 handelsstrategie waar ze de beste resultaten mee blijken te kunnen behalen.

Discipline: je hebt een ijzersterke discipline nodig om je aan een winstgevende strategie te kunnen houden. Veel daytraders lijden uiteindelijk grote verliezen doordat ze zich niet aan hun eigen plan houden en uit paniek of juist hebzucht gaan handelen.

Daarom: handel op basis van je daytrading strategie en schakel je emotie uit. 

Welke intraday strategieën gebruiken daytraders? 

Enkele intraday strategieën die daytraders gebruiken, zijn: 

Scalping: met deze strategie probeert een daytrader geen grote klapper te maken, maar juist kleine winsten te behalen op kleine intraday prijsveranderingen. 

Range trading: bij deze strategie probeert een daytrader te handelen binnen de range waarin het effect zich beweegt. Daarbij kijk je naar steun- en weerstandsniveaus die je met technische analyse tools kunt ontdekken. 

Daalt de koers naar de steunlijn, dan kun je kopen. Stijgt de koers vervolgens naar de weerstand, dan kun je er weer uitstappen. Let wel: je gaat er van uit dat de koers dus eigenlijk zijwaarts beweegt binnen de (veronderstelde) range. 

Trend trading: de naam zegt het eigenlijk al. Bij deze strategie lift je als het ware mee op de trend. Is deze opwaarts gericht, m.a.w. steeds hogere koersen, dan speel je daarop in door te kopen of long te gaan. 

Andersom, als de trend dalende is, dan verkoop je of neem je een short positie in. Daytraders doen dit op dagbasis. Andere trend beleggers blijven zitten zolang de trend aanhoudt.  

Swing-trading: hierbij probeer je te profiteren van korte termijn koerspatronen, zowel omhoog als omlaag, waarbij je probeert om vroegtijdig de koersomslag te ontdekken en daarop in te spelen. Waar trend traders meeliften op een trend die wat langer aanhoudt, proberen swing traders juist van de kleinere koersomslagen te profiteren. 

News based handelen: bij deze strategie hou je het nieuws scherp in de gaten en probeer je te reageren op scherpe koersbewegingen die het gevolg zijn van de marktreactie op het nieuws. 

High-frequency trading (HFT): dit is een strategie die niet voor iedereen is weggelegd. Je maakt gebruik van slimme hard- of software en handelt daarbij op basis van algoritmen. Je probeert zo te profiteren van kleine of kortstondige markt inefficiënties. Hedge funds maken hier veelvuldig gebruik van.

Mean reversion trading: volgens de mean reversion theorie keren prijzen (en dus ook koersen) altijd terug richting hun historische gemiddelde. Bij deze strategie kijk je bijvoorbeeld naar voortschrijdende gemiddelden. 

Wijkt de koers daar te sterk van af, dan is de verwachting dat de koers op enig moment weer naar dat historische gemiddelde zal terugkeren. Daar speel je dan als handelaar op in. 

Money Flow: hierbij maakt de trader gebruik van de money flow indicator (MFI). Deze laat zien of een aandeel/optie/future overbought (te veel gekocht) of oversold (te veel verkocht) is. 

Deze indicator kijkt niet alleen naar de koers maar ook naar het volume oftewel naar het aantal transacties van vandaag t.o.v. de vorige dag. Is de MFI boven de 80 of hoger, dan is de het aandeel overbought. Dit is voor de trader een verkoopsignaal Een MFI van 20 of lager is een oversold situatie en geeft een koopsignaal af. 

Relative Strength: traden op basis van de technische indicator Relative Strength Index houdt in dat net als bij de MFI er sprake is van een overbought of een oversold situatie. 

Bij de RSI wordt gekeken naar de gemiddelde winst over de afgelopen 14 dagen van de perioden dat de koers steeg t.o.v. het gemiddelde verlies tijdens de afgelopen periode van 14 dagen waarop de koers daalde. 

Bij een RSI van 70 of hoger is er sprake van een overbought situatie. De kans op een daling neemt dan toe. Een RSI van 30 of lager betekent dat de koers van het aandeel oversold is. De kans dat de koers zal opveren is dan groot.  

Waarom sluiten daytraders hun posities voor het einde van de dag?

Daytraders sluiten hun posities over het algemeen voor het einde van de dag omdat er te grote risico’s aan kleven om posities overnight mee te nemen (dus vast te houden tot de volgende dag). 

De koers kan immers de volgende dag plotseling heel sterk dalen of juist opveren. De meeste daytraders hebben te maken met marginverplichtingen. Om overnight te gaan heb je een grotere margin nodig. 

Schiet de koers de volgende dag meteen de andere kant op, dan kun je een groot verlies kunt lijden. Sta je in de min met een positie en ga je hopen op een herstel de volgende dag, dan neem je niet alleen een heel groot risico, maar je discipline is dan ook zoek. 

Juist door disciplinair te handelen en vast te houden aan je daytrading strategie om voor het einde van de dag je posities te sluiten, ongeacht hoe groot je verlies ook is, voorkom je dat je werkkapitaal flink wordt aangetast. Elke nieuwe dag biedt weer nieuwe kansen, zo moet je maar denken.

Een stop loss instellen zodat je positie automatisch gesloten wordt als de koers onder een door jou vooraf ingesteld niveau zakt is verstandiger dan onnodig veel verlies lijden omdat je op basis van hoop gaat handelen.  

Wat heb je nodig wanneer je gaat daytraden?

Het is belangrijk om te weten dat je een aantal zaken nodig hebt wanneer je gaat daytraden, behalve natuurlijk voldoende kapitaal en kennis. Ik zal de belangrijkste dingen die je als daytrader nodig hebt op een rij zetten.

Toegang tot een trading desk of een goede broker. Trading desks zijn voor handelaren die voor grote financiële instellingen werken. Orders worden voor deze handelaren meteen uitgevoerd. Deze handelaren kunnen sneller reageren op bepaalde nieuwsberichten en daarmee ook sneller profiteren van de koersbewegingen. 

Gelukkig kun je als particuliere daytrader tegenwoordig kiezen uit heel veel brokers, bij wie je ook redelijk snel je orders kunt laten uitvoeren. Je kunt zelfs instellen dat je orders automatisch worden uitgevoerd. Ik zal een paar van deze brokers vergelijken en in een andere blog nader bespreken.  

Meerdere nieuwsbronnen. Een goede daytrader kan bijna niet zonder nieuws. Als je ergens van kunt profiteren, dan is het wel van koersbewegingen als gevolg van bepaald nieuws. Denk bijvoorbeeld aan rentewijziging van een centrale bank, overnamenieuws of de uitbraak van een oorlog.

Analytische software. Als daytrader heb je goede trading software nodig om je technische indicatoren in de gaten te kunnen houden. Sterker nog, er zijn heel veel daytraders die alleen maar varen op technische indicatoren en niet op nieuws. 

Goede trading software kan automatisch patronen herkennen zoals trends en geeft daarbij technische indicatoren weer (denk bijvoorbeeld aan RSI, MFI, het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, maar ook Fibonacci niveaus, Elliot Wave, enz). 

Ook bevat goede trading software programma’s die gebruik maken van neurale netwerken en genetische algoritmen om de handelssystemen te verfijnen zodat er nog nauwkeuriger voorspellingen gegeven worden over toekomstige prijsbewegingen. 

Ook de mogelijkheid van backtesting biedt de daytrader goede handvat. Hiermee kan je op basis van de prestatie van een bepaalde strategie in het verleden komen tot een betere voorspelling voor de prestatie in de toekomst. Uiteraard zijn resultaten behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst. 

Een goede online broker voor daytraden heeft uitstekende software geïntegreerd op diens platform. Als daytrader heb je dan de beschikking over de meeste van bovengenoemde tools. Daarmee heb je meteen al een voorsprong op beleggers die deze tools niet tot hun beschikking hebben. 

Wat zijn de risico’s van daytraden?

De risico’s van daytraden zijn zijn vooral: 

Grote financiële verliezen. Houd hier rekening mee! Heel veel daytraders lijden grote verliezen in de beginperiode. Als je niet over voldoende werkkapitaal beschikt, zal het sprookje gauw voorbij zijn voor jou. Handel daarom altijd alleen maar met geld dat je je kunt veroorloven om te verliezen.

Stress. Onderschat niet hoe stressvol daytraden kan zijn. Je moet de hele tijd allerlei koersbewegingen en indicatoren in de gaten houden, je hoofd koel houden en zeer gedisciplineerd te werk gaan. Veel beginnende daytraders raken in paniek wanneer ze op verlies staan en wijken af van hun strategie. Andere beginnende daytraders worden juist hebberig en vergeten op tijd hun winsten te verzilveren. Een succesvolle daytrader weet niet alleen hoe hij of zij geld kan verdienen, maar ook wanneer het tijd is om verlies op de handel te nemen. 

De hefboomwerking van geleend geld. Hoewel daytraders juist gebruik maken van deze hefboomwerking van geleend geld om winst te maken, is dit tegelijk ook een van de redenen waarom veel daytraders al hun geld verliezen en in de schulden eindigen. 

Moet ik beginnen met daytraden?

De vraag of je moet beginnen met daytraden zal je voor jezelf moeten beantwoorden. Ik heb de voors en de tegens geprobeerd helder op een rij te zetten. Het kan zeker in het begin erg moeilijk zijn. 

Om te beginnen moet je leren daytraden. Op zich is daytrading leren iets wat iedere belegger wel kan doen. Je kunt boeken aanschaffen over beleggen voor beginners en daytrading voor dummies, online informatie vergaren of een cursus daytraden voor beginners volgen. 

Daarnaast is het van belang dat je weet hoeveel risico je voor jezelf kunt nemen (risicotolerantie). Verder moet je uiteraard over voldoende kapitaal beschikken. Daarnaast moet je je doelstellingen helder op papier zetten voor jezelf. 

Houd er ook rekening mee dat daytraden veel tijd kost, zeker als je je boterham er mee wilt verdienen. Als je je trading strategieën wil testen en perfectioneren, zul je er veel tijd in moeten steken. 

Heb je al je zaken op orde en denk je dat je klaar bent om te beginnen met daytraden, dan raad ik je aan om eerst eens een tijdje op het droge te oefenen. Open een demo account bij een broker voor daytraden, leer beleggen zonder daadwerkelijk te beleggen, pas diverse daytrading strategieën en trading tips toe en kom er zodoende op een veilige manier achter hoe daytraden werkt.  

Begin vervolgens in het echt klein en richt je op slechts een paar aandelen of indices. Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

Ga disciplinair te werk, blijf kalm, probeer je emoties zoveel mogelijk uit te schakelen, houd je aan je daytrading strategieën en je eigen plan, kap je verliezen tijdig af om je werkkapitaal intact te houden en wordt niet hebberig. 

Als je denkt dat je dit allemaal aan kan, dan heet ik je welkom in de fascinerende, lucratieve en ook wel verslavende wereld van daytraden! Werkt daytraden voor jou? Dan word je ooit misschien wel de succesvolste daytrader ter wereld! 

Kan ik een cursus daytrading volgen?

Om je kansen als daytrader te vergroten kan ik je sterk aanbevelen om een cursus daytrading te volgen.

Ikzelf verzorg geen cursussen. Daar heb ik simpelweg de tijd niet voor. Maar als je een cursus daytrading wil volgen, dan kan ik je de cursus “Day Trading Masterclass 2.0” van harte aanbevelen.

Deze cursus is voor zowel beginners als gevorderden en wordt zowel in Nederland als in België gegeven.

Een zeer waardevolle investering in jezelf!

[Show less]

Slimmer beleggen
2022 Rashied.nl