Gaat de AEX nog verder dalen?

Home » Gaat de AEX nog verder dalen?

Voordat ik de vraag ga beantwoorden of de AEX nog verder gaat dalen, blik ik in dit beursbericht eerst terug op de afgelopen twee weken.

De afgelopen week was een echte rollercoaster rit voor de AEX. In mijn blog van 28 februari jl. schreef ik bij een stand de AEX van 727,85 dat de AEX weinig potentie had om verder te stijgen. Er was des te meer risico om nog verder af te dalen. Op de laatste dag van februari en op de eerste dagen van maart deed de AEX nog wel enkele pogingen om op te veren. De index hikte echter tegen enkele belangrijke weerstanden aan. In eerste instantie was daar de bovenkant van het korte termijn dalende trendkanaal die weerstand bood rond 730.

Terugblik AEX week 28 februari – 4 maart 2022: AEX daalt verder.

De AEX kende maandag 28 februari een lagere opening en een dip naar 712,76. Toch wist de index er een kleine winst uit te persen. De slotstand bedroeg 729,27.

Dinsdag 1 maart werd er na een licht lagere opening zelfs nog doorgekocht met een top op 731,06 tot gevolg. Maar de AEX kon de winst niet vasthouden en zakte hard weg. De slotstand lag op de laagste stand van de dag (713,46). Daarmee was een slot onder het 23,6% Fibonacci-retracement niveau van 725,81 een feit. Deze steun zou vanaf nu dus ook als weerstand gaan fungeren, net als de bovenkant van het dalende trendkanaal.

Woensdag 2 maart was er opnieuw een poging om weer op te veren. Aanvankelijk was de AEX gedaald naar een laagste stand op 709,44. Gesteund door de alsmaar oplopende olieprijzen, wist Shell te klimmen en de AEX te ondersteunen. De AEX eindigde ongeveer 7,5 punten hoger. Dat slot was echter weer onder het 23,6% Fibonacci retracement niveau. Bovendien lag het slot onder de bovenkant van het korte termijn dalende trendkanaal.

De koopjesjagers dachten er donderdag 3 maart goed aan te doen om hun portefeuilles te vullen. Maar, opnieuw mislukte de poging om boven de weerstandsniveaus te eindigen. De AEX verloor terrein en eindigde na een laagste stand op 703,78. Dit was nog nipt boven de psychologische steun van 700 (eindstand: 705,42).

Vrijdag 4 maart dook de AEX alsnog onder de 700. De week werd afgesloten af op 671,73, nagenoeg op de low van de dag (671,68).

Terugblik AEX week 7 – 11 maart 2022: koopjesjacht, dead cat bounce en verdere daling

Ook de afgelopen week hield de oorlog in Oekraïne de beurzen in een wurggreep. Na een fors lagere opening maandag bereikte de AEX een laagste stand op 653,09. Dat was onder het volgende Fibonacci retracement niveau van 661,56.

INTERMEZZO: Ik zal binnenkort in een blog even kort uitleggen wat de Fibonacci retracement niveaus betekenen en hoe ze berekend worden. Vanaf de rally sinds de bodem van maart 2020 tot aan de top in november 2021 kan je m.b.v. Fibonacci retracement niveaus berekenen. Deze geven aan naar welke niveaus de AEX bij een omslag van de uptrend terug kan zakken. Deze potentiële koersdoelen fungeren tevens als potentiële steunniveaus, omdat de trend dalend is.

Het 38,2% retracement niveau fungeerde maandag als steun. Je zag dan ook dat koopjesjagers dan wel daytraders weer in actie kwamen rond deze steun. De AEX veerde scherp op en bereikte een top op 681,34. Toch gaf de index aan het eind toch weer bijna alle winst uit handen. De lagere slotstand van 669,06 was ook een uitbraak aan de onderkant uit het korte termijn dalende trendkanaal.

Op bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de daling van de AEX verscherpt is. Er is sprake van een steiler dalend trendkanaal. Hierbij fungeert de oude steunlijn van het tot voor kort geldende trendkanaal nu als weerstand.

Dat was dinsdag dan ook goed te zien. Na een lagere opening waarbij het 38,2% retracement niveau van 661,56 werd aangetikt, sloegen koopjesjagers weer toe. De top werd bereikt op 676,94. Daar liep echter de vorige steunlijn (=nu weerstandslijn), hetgeen weer leidde tot een uitverkoop. De AEX dipte naar een laagste stand op 652,80 en sloot vervolgens op 656,74. Oftewel: ONDER het 38,2% retracement niveau.

Woensdag sloegen koopjesjagers toe, om allerlei redenen. Er was voorzichtig maar volledig misplaatst optimisme over het verloop van de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne. Verder werden financials als Aegon en ING opgepikt omdat ze grote klappen hadden gekregen. Dit ondersteunde de AEX. De index wist op de hoogste stand van de dag te eindigen op 688,33; een winst van maar liefst 31,59 punten.

Toch was het duidelijk dat de rebound geen lang leven beschoren zou zijn. Het was een zogeheten “dead cat bounce” dag. Kort uitgelegd: een korte, sterke opleving van de koersen, waarna de daling weer hervat zal worden.

In de eerste plaats is de wereld nog steeds in de ban van de oorlog in Oekraïne. Er is nog steeds totaal geen zicht op vrede. Verder hebben we te maken met een hard oplopende inflatie (energieprijzen, voedselprijzen, enz). Er is een serieus risico op een stagnerende wereldeconomie gecombineerd met een hoge inflatie. Deze toestand van stagflatie is zeer lastig te bestrijden door overheden en centrale banken. Ik zal dat in een blog binnenkort nader uitleggen.

In de tweede plaats blijft het technische plaatje van de AEX onverminderd zwak en zorgwekkend. Ondanks de stijging ketste de AEX toch min of meer af aan de onderkant van het vorige (minder steil) dalende trendkanaal.

De stijging werd donderdag dan ook niet voortgezet. De opening en ook de top op 687,32 lagen fractioneel onder het slot van woensdag. Daar kabbelde de index lange tijd bij in de buurt. Aan het einde van de dag zorgden uitspraken van de ECB voor een oplaaiende rentevrees. Ook de neerwaartse druk op Wall Street voor een nieuwe verkoopgolf in Amsterdam. De AEX dook weg naar een laagste stand op 670,05 en eindigde op 671,85 (-16,48 punten).

Vrijdag tikte de AEX na de lagere start een laagste stand aan op 665,15. Dit was vlak boven het 38,2% Fibonacci retracement niveau en lokte weer koopjesjagers en daytraders uit hun tent. De AEX schoot kort na het middaguur scherp omhoog, maar kon de winst op 688,28 niet vasthouden. Weer speelde de onderkant van het vorige dalende trendkanaal de AEX parten. Na de opening van Wall Street en de wegzakkende koersen daar gaf de AEX vrijwel alle winst weer uit handen. Ondanks het hogere slot op 674,80 (+2,95 punten), bevindt de AEX zich nog steeds in het scherper dalende trendkanaal. Dit was sinds medio februari in ontwikkeling en werd de afgelopen week bevestigd op de charts.

Slimmer beleggen
2022 Rashied.nl