Over mij

Home » Over mij

Ik ben Rashied Ghauharali, belegger sinds de dag na de beurscrash van maandag 19 oktober 1987.

Ik heb Bedrijfseconomie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als afstudeerrichting Financiering, Belegging & Accounting. Mijn specialisatie was beleggingen.

Actieve belegger

Tijdens mijn studie was ik al een actieve belegger. Ik heb destijds een rendement gemaakt van 1700% in enkele maanden tijd met opties.

Dit bood mij de gelegenheid om het laatste jaar van mijn studie te onderbreken voor een backpack rondreis van ruim 4 maanden door Zuid-Amerika met mijn beste vriend. Na terugkeer heb ik mijn studie succesvol afgerond met een scriptie over de “Scheefheid van Rendementsverdelingen en het Vierde Moment”.

Na mijn studie

Meteen na mijn studie ben ik verder gegaan met beleggen: overdag verdiende ik mijn geld door te beleggen op de beurs en na sluitingstijd belegde ik broodjes in de succesvolle Surinaamse maaltijdenzaak Humsie’s Corner van mijn ouders in Groningen. Omdat ook mijn budget beperkt was, kon ik niet van alle lucratieve posities die ik zag op de beurs profiteren.

Daarom besloot ik om zelf een website te maken, waarop ik dagelijks over de vele kansrijke aandelen en opties begon te schrijven. Ik wilde zo andere beleggers in staat stellen om ook te kunnen profiteren van de vele kansen op de beurs. Ik kreeg enorm veel bezoekers en de roep om mijn adviezen per e-mail te versturen nam toe.

Zo ontstond mijn dagelijks (gratis) beursmail, waarmee ik (eind jaren ’90) tot de pioniers behoorde op het gebied van beursmails. Dit werd een enorm succes! Elke dag lazen enkele tienduizenden mensen mijn beursberichten. Mijn abonnees zaten over de hele wereld verspreid. De Philips directie in Eindhoven bleek zelfs tijdens elke morning meeting mijn mail door te nemen.

Mijn werk als beleggingsadviseur

Ongeveer een jaar na mijn afstuderen werd ik gevraagd om te komen werken voor een vermogensbeheerder in Amsterdam. Vanuit een prachtig pand aan de Gouden Bocht, met uitzicht op het kantoor van advocaat Moszkowicz groeide het aantal volgers dat ik had gestaag.

Een interview van 2 dagen door Amanda Spoel voor het Tv-programma Netwerk naar aanleiding van een fikse daling van de AEX tijdens de Azië-crisis in 1998 deed het aantal volgers explosief toenemen: mijn verwachting voor de volgende dag dat de AEX met 30 punten zou gaan herstellen kwam namelijk exact uit. Terwijl veel vermogensbeheerders en banken het advies hadden gegeven aan hun klanten om te verkopen, had ik geadviseerd om kalm te blijven en niet te verkopen.

In januari 1999 besloot ik om voor mezelf te beginnen. Voor mijn beursmails vroeg ik een kleine bijdrage en daarnaast gaf ik persoonlijk advies aan enkele beleggers (toen kon het nog). Het was een fantastische periode om te beleggen. De internetbubbel ontstond in die periode en portefeuilles verdubbelden in waarde in soms wel enkele weken. The sky was the limit.

De AEX bereikt een intraday all-time high van 703,18 en een all-time hoogste eindstand op 701,56 (4 september 2000). Uiteraard spatte deze internetbubbel en hoewel ik de boot lange tijd had afgehouden voor mijn klanten om in internet aandelen te stappen, ging ik toch ook overstag op een gegeven moment. Niet iedereen wilde op tijd winstnemen of wist er op tijd weer uit te stappen, dus ook die klappen heb ik meegemaakt. De AEX viel dat jaar terug tot ong. 500 punten.

9/11

En toen kwam 9/11. Op 11 september 2001 vertoefde ik op de Malediven met mijn toenmalige vriendin. Nog voordat ik op reis ging had ik al puts gekocht op de AX. Mijn beurswijsheid die al mijn abonnees destijds kenden was nl: “Rashied op vakantie = beurs omlaag”. Elk jaar kwam dat ook echt uit. Put your money where your mouth is, dus ik had ook nu daadwerkelijk puts gekocht. Ik kwam onder de douche vandaan, deed de TV aan en zag live op Bloomberg TV hoe het tweede vliegtuig zich in de Twin Towers boorde. 

Helemaal in shock om de aanslagen wist ik tegelijk meteen dat mijn put opties belachelijk veel geld waard waren geworden. Ik heb dit altijd “bloedgeld” genoemd. De wereld was in de ban van Bin Laden en de dreiging van nieuwe aanslagen en oorlogen. In maart 2003 werd het dieptepunt bereikt op 218,44 (intraday low: 217,80). Met de aanval van de VS op Irak begonnen de beurzen zich echter weer te herstellen.

Kredietcrisis

Na een dubbele top rond de 550 in 2007 en een daling naar iets boven de 400, volgde begin 2008 een nieuwe rebound naar 500. Ik zag op de grafiek echter na het toepassen van technische analyse, dat er een gevaarlijke ontwikkeling gaande was: een trendbreuk, het begin van een dalende trend, een hoofd-schouderpatroon en een potentieel koersdoel van ong. 250/220 of lager.

Ik stuurde een tweet de deur uit toen de AEX nog boven de 400 stond om mijn lezers te informeren voor deze op handen zijnde daling. Mijn verwachting kwam nagenoeg exact uit: de AEX dipte verder en dook in 2009 kortstondig zelfs onder de 200. We zaten midden in de kredietcrisis.

Coronacrisis

In de jaren die volgden klom de AEX gestaag uit het dal. In februari 2020 bereikte de AEX een top vlak onder de 630, om vervolgens vanwege het uitbreken van de Coronacrisis in elkaar te zakken tot ong. 431. Lang duurde deze dip niet, want al in juni was het grootste deel van het verlies weer weggepoetst.

Heel even leken de beurzen weer te zullen wegzakken in oktober 2020 vanwege de oplaaiende besmettingen. Vanwege het beschikbaar komen van de vaccins trad er niettemin een sterk herstel op, dat aanhield tot november 2021. De AEX brak in 2021 record op record, wist daarbij zelfs de alltime high van september 2000 te verbreken en een nieuwe alltime high neer te zetten op 829,66 (november 2021). Ik was ondertussen al enkele jaren gestopt met mijn werk als beleggingsadviseur en ook als daytrader. Ik moest bijkomen van een burn-out en had een switch gemaakt naar de wereld van online advertising.

2022: trendbreuk AEX

Begin januari 2022 zag ik een trendbreuk ontstaan op de korte termijn grafiek van de AEX. Ik zag een downtrend ontstaan, waarbij de AEX een duikeling zou kunnen maken tot ruim onder de 700. Om hiervoor te waarschuwen en om beginnende en gevorderde beleggers weer van dienst te kunnen zijn, heb ik toen besloten om deze nieuwe site online te zetten.

Maar ik streef er wel naar om wekelijks een beursupdate te geven en regelmatig een blog te schrijven met wat meer achtergrondinformatie omtrent alles wat met beleggen te maken heeft. Ik hoop je hiermee van dienst te kunnen zijn en je te kunnen helpen om ook succesvol te kunnen beleggen.

Slimmer beleggen
2022 Rashied.nl