Succesvol beginnen met beleggen? 10 dingen waar je eerst over moet nadenken!

Home » Succesvol beginnen met beleggen? 10 dingen waar je eerst over moet nadenken!

Wanneer je succesvol wil beginnen met beleggen, is het verstandig om eerst enkele zaken voor jezelf op een rijtje te zetten.

Wat is je beleggingsdoelstelling?

Voordat je gaat beleggen, moet je weten wat je wil bereiken met je beleggingen. Pensioen opbouwen? Wil je een kapitaal opbouwen voor de lange termijn voor wanneer je kinderen gaan studeren of misschien wel om een grote renovatie te kunnen bekostigen later? Wil je je geld laten groeien en daarmee later een huis kopen? Het kan natuurlijk ook zijn dat je beleggen ziet als een leuke nieuwe hobby met geld dat je op de korte termijn kunt missen. Kortom: zet voor jezelf even het doel op papier waarvoor je je geld wil beleggen. 

Succesvol beleggen begint hier

Hoeveel geld heb je nodig hebt voor je doel?

Als je weet wat je doel is kun je een schatting maken over hoeveel geld je nodig hebt om te beginnen met beleggen om dat doel te bereiken. Je kunt dan berekenen hoeveel hoeveel rendement je moet behalen om je streefbedrag te kunnen halen. 

Let wel: houd de risico’s van beleggen in de gaten en ga  alleen geld beleggen dat je kunt missen. Ga daarbij uit van het ergste scenario, nl. dat je al je geld dat je belegt kunt verliezen. Als je dan een financiële reserve hebt heb je toch nog geld als je op de korte termijn voor onvoorziene uitgaven komt te staan.

Hoelang heb je nodig om je geld te beleggen?

Met andere woorden: bepaal je tijdshorizon die nodig is om je streefbedrag te kunnen bereiken. Hoe langer je beleggingshorizon, hoe groter de kans op een positief rendement. De financiële markten kunnen immers behoorlijk fluctueren en daarmee ook de waarde van je beleggingen.

Heb je voldoende basiskennis over beleggen? 

Wanneer je gaat starten met beleggen is het van belang dat je in ieder geval weet wat je aan het doen bent en dat je de basisbeginselen van het beleggen kent. Bij het openen van een beleggingsrekening moet je een aantal vragen beantwoorden zodat bepaald kan worden welke strategie het beste bij je past: een defensieve strategie of wellicht toch een iets meer offensieve strategie. Als je eerst een cursus beleggen voor beginners volgt, dan sta je sterker in je schoenen wanneer je je eerste stappen op de beurs zet.

Waarin wil je gaan beginnen met beleggen? 

Je kunt op verschillende manieren beleggen: in aandelen, obligaties, grondstoffen, opties, ETF’s. Niet alles is geschikt voor elk type belegger. De een kan en wil meer risico’s nemen met bijvoorbeeld opties en futures, voor de ander is het verstandiger om minder risico te nemen en te kiezen voor beleggen in indexfondsen.

  • Aandelen. Als je aandelen koopt ben je voor een (zeer) klein deel mede-eigenaar van een bedrijf. Op de beurs kun je aandelen van individuele bedrijven kopen, maar je kunt ook in een index beleggen en zodoende beleggen in een mandje van aandelen, bijvoorbeeld in alle AEX bedrijven.
  • Obligaties. Obligaties kun je kort gezegd beschouwen als een lening die je aan een overheid of aan een bedrijf verstrekt. Als tegenprestatie ontvang je rente over het geleende bedrag. Sommige obligaties zijn vrij verhandelbaar op de beurs.
  • Onroerend goed. Om in vastgoed te beleggen kun je een pand kopen, maar je kan ook op de beurs beleggen in vastgoedfondsen. Zo beleg je indirect dus met minder geld alsnog in onroerend goed. Daarvoor betaal je wel een vergoeding aan de fondsbeheerder.
  • Grondstoffen. Er zijn beleggingsproducten waarin je kunt beleggen die gekoppeld zijn aan grondstoffen als olie, goud, zilver enz. Zo hoef je niet de fysieke grondstoffen zelf te kopen om te kunnen profiteren van de waardestijging van de betreffende grondstoffen.
  • Duurzaam beleggen. Steeds meer beleggers kiezen voor duurzaam beleggen. Ze vermijden daarbij bedrijven uit bijvoorbeeld de fossiele industrie en gaan bewust op zoek naar bedrijven of fondsen die duurzaam beleggen hoog in het vaandel hebben staan.
Succesvol beleggen 3

Heb je je verdiept in de risico’s van beleggen? 

Als je belegt neem je per definitie risico’s. Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Over het algemeen geldt: hoe groter het potentiële rendement, hoe groter het risico. Zo kan je rendement lager uitvallen dan je verwacht had. In het ergste scenario kun je een groot deel van of zelfs al je belegd vermogen verliezen als je teveel risico genomen had. Algemeen geldt dat beleggen in aandelen riskanter is dan beleggen in obligaties.

Hoeveel risico ben je bereid te nemen? 

Beleggen in aandelen brengt meer risico’s met zich mee dan beleggen in bijvoorbeeld indexfondsen of staatsobligaties. De koersen kunnen niet alleen omhoog maar ook flink omlaag immers. Raak je in paniek als je belegd vermogen met 10% of meer daalt of maak je je daar niet zo druk om omdat je voor de lange termijn belegd hebt?

Ga je daadwerkelijk beginnen met beleggen, dan wordt bij het openen van een beleggingsrekening doorgaans gevraagd om een vragenlijst in te vullen, die gebruikt wordt om een passend beleggingsprofiel aan je voor te leggen. Zo krijg je ook meer inzicht in het risico dat je zelf bereid bent te nemen. 

Wil je beginnen met zelf beleggen of kies je voor beheerd beleggen?

Zelf beleggen is leuk en leerzaam en je kunt dit zo actief of passief mogelijk doen als je zelf wilt. Wil je echter wel beleggen, maar durf je het zelf niet zo aan, dan kun je er ook voor kiezen voor beheerd beleggen. Aan het laten beleggen van je geld door een goede vermogensbeheerder hangt uiteraard wel een prijskaartje. Ga je voor lage kosten, dan kun je wellicht beter zelf beleggen. Denk goed na over waar jij je het beste bij voelt.

Heb ik veel geld nodig om succesvol te beginnen met beleggen?  

Veel mensen denken dat je alleen kan beleggen wanneer je heel veel geld (over) hebt. Je kan echter ook er voor kiezen om elke maand een vast bedrag te beleggen, bijv. €250 of €500 of een combinatie van een eenmalig bedrag en een maandelijks bedrag. Dit heet periodiek beleggen. Zo kun je je geld laten groeien en bouw je toch een kapitaal op voor de lange termijn zonder in 1x heel veel geld te hoeven beleggen. Je kunt je beleggingen spreiden en daarmee ook je risico. In ons land kun je periodiek beleggen bij o.a. Semmie en Brand New Day. 

Vergelijk de kosten van de verschillende brokers.  

De kosten van een online broker hangen af van hoeveel geld je wilt beleggen en of je je beleggingen wel of niet wilt laten beheren. Daarnaast kan het ook uitmaken hoe vaak je transacties doet (kopen/verkopen) omdat sommige brokers transactiekosten aanrekenen en anderen niet. De kosten van een broker hebben een invloed op het rendement dat je met je belegging kunt behalen.

Als je bijvoorbeeld in een jaar 20% rendement maakt, maar 15% aan makelaars- en transactiekosten betaalt, betekent dit dat je nettorendement slechts ongeveer half zo goed is (d.w.z. ongeveer 11%). Daarom is het belangrijk om de kosten van verschillende brokers met elkaar te vergelijken voordat je gaat beleggen. Een broker met lage kosten betekent echter niet altijd dat deze broker de beste is voor jou. Als je bijvoorbeeld kiest voor periodiek beleggen waarbij je je geld liever wilt laten beleggen, dan heb je er geen omkijken naar, maar daar betaal je doorgaans wel iets meer voor.

Succesvol beleggen Top

Lees hoe ook jij succesvol kan beginnen met beleggen!

Je weet nu een beetje waar je op moet letten voordat je gaat starten met beleggen. Ga je geld laten beleggen of ga je zelf beleggen? Wil je pensioen opbouwen met je beleggingen? Of wil je er later een huis kopen met je beleggingsopbrengsten? Weet je hoeveel geld je over hebt om te beleggen en hoeveel risico je bereid bent te accepteren? Heb je een geschikte broker gevonden? Gefeliciteerd! Je weet nu dus in ieder geval hoe je kan starten met beleggen!

Wil je echter een succesvolle belegger worden, dan is het heel verstandig om je kennis verder uit te breiden.

Een boek als “Beleggen voor Dummies” of “Beleggen voor beginners” leest natuurlijk lekker weg, maar wil je echt succes hebben met je beleggingen, dan kan ik elke belegger het boekpakket “In 10 stappen succesvol beleggen” van Harm van Wijk van Beleggen.com aanbevelen.

Of je nou nog moet starten met beleggen of als je al een tijdje zelf aan het beleggen bent, Harm van Wijk legt je in 10 stappen in heldere taal uit hoe ook jij na het lezen van dit boek een succesvolle belegger kunt worden! Het mooie is dat dit boekpakket helemaal gratis is! Je betaalt alleen de verzendkosten.

Klik op onderstaande button en vraag vandaag nog het gratis boekpakket aan!

Slimmer beleggen
2022 Rashied.nl