In deze vooruitblik op de AEX ga ik in op de vraag waarom ik een verdere daling de komende weken verwacht. Tussentijdse oplevingen horen daar uiteraard bij. Ik vergelijk dit altijd als een stuiterbal die van de trap af stuitert. Na elke lagere trede veert de bal even op, maar per saldo blijft de bal dalen.
Waarom verwacht ik een verdere daling van de AEX de komende week?
Ik verwacht maandag 14 maart een lagere opening, maar de AEX kent steun rond 661,56 (=38,2% Fibonacci retracement). Dat kan koopjesjagers weer uit de tent lokken. Hoewel ik voor de komende weken een verdere daling van de AEX verwacht, is het onzeker of de AEX ook op weekbasis (slot van vrijdag vergeleken met slot van vorige vrijdag) in de min gaat eindigen. We hebben vrijdag a.s. namelijk te maken met de expiratie van de maart opties en futures: op de derde vrijdag van de maand lopen deze contracten af. Dit zorgt vaak voor veel (op het oog) irrationele en heftige koersuitslagen vanwege de expiratiebelangen van de professionele handelaren.
Ik zal mijn vooruitblik op de AEX eerst nader toelichten aan de hand van zowel macro-economische / geopolitieke redenen. Daarna bespreek ik het actuele technische analyse verhaal voor de AEX.
De sombere macro-economische / geopolitieke ontwikkelingen.
De aanhoudende onzekerheid rond de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en alle negatieve gevolgen voor de wereldeconomie. Een verdere escalatie van de oorlog lijkt waarschijnlijker dan vrede. Ieder moment kan de slag om Kyiv losbarsten. Putin komt met false flags en nepberichten over biochemische wapens. Mogelijk om ze stiekem zelf te kunnen inzetten. China kiest daarbij de kant van Rusland. Belarus komt met lariekoek beweringen over angst voor een inval door Oekraïne. Putin vindt verder de wapentransporten uit het Westen naar Oekraïne “legitieme doelen”. Een verdere escalatie dreigt, dorpen en steden worden verder platgebombardeerd en het aantal burgerslachtoffers loopt hard op.
Ondertussen rijzen de olieprijzen de pan uit en zullen ook de wereldvoedselprijzen spoedig volgen. Onze graanschuur Oekraïne en Rusland zijn weggevallen, transportkosten stijgen, enz. De op handen zijnde accijns- en Btw-verlaging, energiesteun enz. zijn slechts een klein doekje tegen het bloeden. Onze koopkracht staat zwaar onder druk. De economie die aan het herstellen was van de coronaklappen gaat een onzekere tijd tegemoet. Een recessie lijkt er aan te komen en stagflatie dreigt. Alles valt uiteraard in het niet bij het leed dat de Oekraïners wordt aangedaan.
Technische analyse vooruitblik AEX: risico aanhoudende verslechtering

Geen vooruitblik op de AEX is compleet zonder een bespreking van enkele indicatoren. Deze geven op dit moment helder aan waarom het risico op een verdere daling van de AEX nog volop aanwezig is:
- sinds medio februari is er sprake van een death cross op de charts. Zie bovenstaande grafiek. Dit houdt in dat het 50-daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is gekomen. Je kan dit zien als een verkoopsignaal. Wel is het zo dat deze indicator een beetje achter de feiten aan loopt. Voor mij was het een bevestiging van mijn begin januari uitgesproken verwachting dat de AEX nog veel harder zou gaan dalen.
- de AEX is onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde gedaald. Ook dit is een verkoopsignaal.
- op de korte termijn is de dalende trend intact en wordt deze downtrend vervolgd in een scherper dalend trendkanaal.
- de index is onder de steun gezakt van de bovenkant van het lange termijn (LT) stijgende trendkanaal (zie bovenste pijl). In potentie kan de AEX afdalen naar de onderkant van dit lange termijn stijgende trendkanaal (zie onderste pijl). Dit LT trendkanaal (sinds de bodem van 2009) kent een vlakker stijgend verloop dan het middellange termijn stijgende trendkanaal (MLT). Dat MLT kanaal was sinds maart 2020 van toepassing en liep veel steiler omhoog. Vanuit een halfvol-glas standpunt bekeken zou de AEX feitelijk nog tot de LT steunlijn mogen dalen (steun nu: rond 550). Pas bij een daling onder deze steunlijn komt de lange termijn uptrend die sinds 2009 van toepassing was ten einde.
- de RSI (Relative Strength Index), te zien in het onderste deel van de grafiek, laat al sinds november een trend zien van lagere toppen. Deze trend is nog steeds intact. Je kan langs de toppen van november, januari en februari een lijn trekken en zien dat deze dalend is. De RSI wordt beschouwd als aankoop- en verkoopsignaal. Bevindt de RSI zich In het gebied tussen 0 en 30, dan is er sprake van een oversold situatie. Simpel gezegd: de koers is te ver naar beneden doorgeslagen. Traders stappen doorgaans het liefst op deze niveaus juist in. Vandaar dat je na een oversold situatie al gauw een herstel van de koers ziet ontstaan dankzij koopjesjagers. Een RSI tussen de 70 en 100 is een overbought toestand. De koers is te ver naar boven doorgeschoten. Dit is een waarschuwingssignaal: houd er rekening mee dat er verkoopdruk zal ontstaan doordat er winstgenomen gaat worden vanwege de hard gestegen koersen.
Overzicht AEX steunlijnen en weerstanden korte termijn, middellange termijn, lange termijn.
AEX | KT | MLT | LT |
Steun | 670 661,56 (*) 653 632,12 (**) 625 | 600 575 | 557,70 (***) 550 |
Weerstand | 675 688/690 700 | 725,81 (****) 750 | 775 800 825,06/829,66 (alltime high) |
Voorzichtig tijdens week van expiratie!
Dit alles gezegd hebbende: de gehele expiratieweek zit doorgaans vol valkuilen. Ik heb mijn grootste verliezen vrijwel altijd rond de expiratiedagen moeten incasseren. ALS er de komende week een dag is waarop de AEX kan opveren, dan is het wel op de komende expiratiedag (vrijdag 18 maart). Omdat er al behoorlijk wat verkoopdruk is geweest de afgelopen weken en omdat ik in de eerste helft van de week nog meer druk verwacht, kan het maar zo zijn dat de professionele handelaren gaan proberen de AEX (future) vrijdag omhoog te krijgen. Om 15.30 begint dan voor de indexopties het expiratiehalfuurtje. De stand van de AEX op elke hele minuut wordt vervolgens om 16.00u gebruikt voor de berekening van de expiratiekoers van de opties op de AEX. Na 16.00u kun je dan niet meer in deze opties en futures handelen. De handel in aandelenopties gaat nog wel door tot 17.30u. Ik zal binnenkort een blog schrijven over futures en opties.
Ik zal de eindstand van vrijdag a.s. vanwege de afwijkende belangen van de professionele handelaren op deze expiratiedagen niet al veel weging geven. Er zijn nl. nog meer redenen waarom de kans op een verdere daling groter is na een eventuele opleving vrijdag. Dat zal ik in mijn volgende vooruitblik op de AEX nader bespreken.
Overigens komt het ook weleens voor dat het expiratiegeweld een dag of wat eerder nagenoeg al is gespeeld, waarbij posities al zijn doorgerold naar opties en futures met een andere afloopmaand. Kortom: als je de komende week grillige bewegingen ziet op de beurs, die soms totaal tegen je gevoel of tegen het nieuws ingaan, dan weer je waar het aan kan liggen.
Succes met je beleggingen en blijf voorzichtig!