Zelf beleggen of laten beleggen?

Home » Zelf beleggen of laten beleggen?

Wil je gaan beginnen met beleggen, dan kun je op verschillende manieren gaan beleggen: zelf beleggen of je geld laten beleggen. In deze blog bespreek ik voor beide mogelijkheden de voordelen en nadelen.  

Voordat je gaat beginnen met beleggen, moet je de volgende basis op orde hebben: 

  1. Zorg dat je minder uitgeeft dan dat je verdient. 
  2. Los je schulden af
  3. Bespaar geld en beleg. 

Heb je deze basis voor jezelf op orde, dan hou je dus geld over om zelf te gaan beleggen. Of je kan kiezen voor beheerd beleggen door je geld toe te vertrouwen aan professionals. 

In deze blog zet ik alle voordelen EN nadelen van zelf beleggen op een rij. Durf je het zelf toch niet helemaal aan? Dan geef ik enkele alternatieven waarbij je je misschien beter bij voelt. 

Wat zijn de voordelen van zelf beleggen van je geld?

De voordelen van zelf beleggen zijn met name: 

  1. Je hebt een betere controle over waarin je geld wordt belegd: als je zelf aandelen koopt, dan weet je wat je bezit. Uiteraard kun je het voor jezelf verpesten door te kiezen voor de verkeerde aandelen, maar je weet dan wel precies waar het misgegaan is. Het belangrijkste is dat jij zelf bepaalt waarin jij wil beleggen. 
  2. Als je zelf belegt zijn de kosten (in principe) lager: het kan erg duur zijn om je geld door een professional te laten beheren. De kosten van beleggingsfondsen of beleggingsverzekeringen zijn hoog, maar ook het inschakelen van particuliere brokers en vermogensbeheerders kost geld. Vergeleken met hen is het zeker veel goedkoper als je je beleggingsproducten direct koopt in plaats van via een vermogensbeheerder. Hou er rekening mee dat je inleg verliezen niet alleen van toepassing is op zelf beleggen. Welke manier van beleggen je ook kiest, risico’s blijven altijd aanwezig.
  3.  Je financiële kennis wordt vergroot: door zelf te beleggen dwing je jezelf voortdurend om je te verdiepen in de markten en bedrijven. Hoe beter je kennis, hoe beter je keuzes kunnen worden en hoe beter dus ook je rendementen kunnen worden. Al doende leert men. Een goed boek of een goede cursus over beleggen voor beginners is natuurlijk ook altijd aan te bevelen.

Wat zijn de risico’s bij zelf beleggen?

Natuurlijk kent zelf beleggen risico’s. Dit impliceert automatisch dat er voordelen zijn aan laten beleggen.  

  1. Professionals kunnen beter beleggen dan jij. Doordat dit hun fulltime job is, besteden ze aanzienlijk meer tijd aan het kijken naar de markten, kunnen ze sneller leren en adequater reageren en nadenken over tactieken en over toe te passen strategieën. Natuurlijk hebben ze niet de waarheid in pacht en maken ze ook fouten, maar als beginnende belegger heb je per definitie een kennis- en ervaringsachterstand op experts van een bank of broker.
  2. Professionals kunnen door hun ervaring moeilijke of onverwachte situaties beter aan. Je hoofd koelhouden bij een beursdaling is iets wat je als beginnende belegger moet leren. Veel beginnende beleggers (maar ook ervaren beleggers) worden te hebberig wanneer de koersen stijgen. Hierdoor vergeten ze op tijd winst te nemen of stappen ze op veel te hoge koersen alsnog in, bang de boot te zullen missen. Bij een beursdaling vergeten beginnende beleggers vaak om op tijd uit te stappen. Of ze raken in paniek en verkopen op te lage niveaus alsnog hun aandelen, terwijl het beter was geweest om te blijven zitten. “Wie geschoren wordt, moet stilzitten” is een bekende beurskreet. Maar vergis je niet: ook professionals zijn mensen en kunnen dus ook fouten maken. Ik heb zelf in mijn tijd als beleggingsadviseur meegemaakt dat banken en brokers hun klanten adviseerden om uit te stappen terwijl de koersen flink onderuit waren gegaan, terwijl vasthouden en je hoofd koel houden een betere strategie was geweest.
  3. Beleggen kost tijd en traden (=het handelen op de beurs) kost nog meer tijd. Dit is een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden wanneer je wilt beginnen met beleggen. Als je een drukke baan hebt heb je waarschijnlijk meer baat bij het een buy-and-hold-beleggingsstrategie: oftewel kopen voor de lange termijn en blijven zitten, ook bij een beursdaling. Wil je actiever beleggen, dan zal je toch minstens een uur per dag aan de beurs moeten besteden. Met andere woorden: zelf beleggen betekent dat je er ook echt tijd voor moet hebben of voor moet vrijmaken.
  4. In het begin ga je zeker fouten maken als beginnende belegger. Wat dat betreft hebben professionele beleggers een enorme voorsprong op jou. Maar, fouten zijn er om van te leren. Ben je bereid om tijd te steken in het vergaren van kennis, dan zal het vanzelf beter gaan naarmate je kennis toeneemt en je meer ervaring opdoet.

Kun je door zelf te gaan beleggen de markt verslaan?

Veel mensen denken dat de markt niet te verslaan is. Dat komt door de zogeheten “Efficiënte markthypothese” (EMH). Kort samengevat betekent deze theorie dat verondersteld wordt dat alle beschikbare informatie over een aandeel al is verwerkt in de koers. Dit betekent dat een aandeel nooit overgewaardeerd of ondergewaardeerd is en altijd een eerlijke prijs heeft. Hierdoor zouden beleggers nooit in staat kunnen zijn om de markt te verslaan.  

Besef echter heel goed dat ook de professionals hier dus mee te maken hebben. Uit veel onderzoeken is gebleken dat 80% van de vermogensbeheerders niet in staat zijn om de marktindices te verslaan. Met andere woorden: hun fonds presteert slechter dan de marktindex. Tel daar nog bij dat ze een vergoeding vragen voor het beheren van je geld. Na aftrek van hun vergoedingen zou je er in veel gevallen beter uit zijn om zelf de grootste aandelen te kopen en zo zelf een goed gebalanceerd pakket samen te stellen.

Tijdens mijn studie heb ik het boek “Modern Investment Theory” van de econoom Robert A. Haugen moeten bestuderen. Dat boek had een motto dat mij altijd is bijgebleven en dat ik ter inspiratie altijd op mijn website had staan:

“The market cannot be beaten easily. But it appears to be beatable. At least if you’re willing to work at it”.

Met andere woorden: als je bereid bent om er veel tijd in te steken, kun je wel degelijk in staat zijn om de markt te verslaan, al zal dat niet gemakkelijk zijn.

Wel of geen professionele hulp inschakelen?

Wanneer je gaat beleggen moet je uiteindelijk een selectie maken van het product dat je wilt gaan kopen. Je kunt er voor kiezen om zelf je huiswerk te doen, maar je kan ook professionele hulp inschakelen.

Bij beleggen heb je altijd te maken met drie stappen: de selectie, het kopen en het product zelf.

Stel je leest iets over Apple, bestudeert de financiële prestaties van het bedrijf en besluit naar de website van je broker te gaan en over te gaan tot de aankoop van enkele aandelen Apple. In dit voorbeeld doe je alles zelf.

Aan de andere kant heb je een vermogensbeheerder die je geld beheert. Deze vermogensbeheerder kent een fonds met een slimme fondsbeheerder die de juiste activa selecteert, bijvoorbeeld tech bedrijven. Je vermogensbeheerder belegt vervolgens een deel van je geld in dit fonds. In dit voorbeeld heb je dus te maken met professionele hulp bij elk van de genoemde drie stappen.

Tussen deze twee uitersten in zijn er ook andere mogelijkheden.

De selectie van activa kun je zelf doen of met hulp van een financiële instelling c.q. professional of aan de professional overlaten. Als je een private banking klant bent, helpt een professional je om te beslissen in welke activa je wilt beleggen (=activaselectie). Je private banker koopt deze zelfs voor je als je je geen zorgen wilt maken.

Een andere optie is een beleggingsadviseur. Deze kan je bellen met ideeën of advies waarin je kunt beleggen en naar aanleiding van het telefoongesprek kun je zelf een order plaatsen via je eigen broker.

Je bent het meest onafhankelijk wanneer je zelf handelt via een online broker. Je kan dan zelf de activa selecteren waarin je wilt beleggen. Hierbij kun je zelf onderzoek doen op internet, waarbij je zelf de financiële data van een bedrijf of de analistenrapporten leest. Je kan je ook (al dan niet gratis) abonneren op sites en mailings met tips en adviezen over de beurs. Kortom: je doet zelf het onderzoek en de selectie, waarna je de activa op het handelsplatform weer zelf koopt.

Let wel: aan private bankers en beleggingsadviseurs hangt een prijskaartje. Ze kunnen veel helpen, maar ze zijn helemaal niet goedkoop. Het vinden van een uitmuntende private banker of beleggingsadviseur is bovendien niet eenvoudig.

Conclusie: op welke wijze moet ik gaan beleggen?

Wel, deze vraag zal je toch voor jezelf moeten beantwoorden. Als je zelf belegt, dan heeft dat als belangrijkste voordelen dat je een betere controle hebt, minder kosten hebt en dat je je kennis vergroot.

Je hoeft echter niet alles zelf te doen. Je kunt namelijk ook de hulp inschakelen van een beleggingsadviseur of zelf kennis vergaren door het lezen van analistenrapporten of door een (al dan iet betaald) abonnement te nemen op een van de vele sites en mails met beleggingstips. Hoe meer (professionele) hulp je inschakelt, hoe hoger het prijskaartje.

Het andere uiterste is dat je je geld laat beheren door een professionele vermogensbeheerder of private banker. Afhankelijk van jouw risicoprofiel zal deze dan je belegde vermogen laten groeien (als hij of zij het goed doet) door te beleggen in een breed assortiment van aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten.

Je kunt een deel van je geld natuurlijk ook zelf beleggen in aandelen en beleggingsfondsen en een ander deel laten beheren door een vermogensbeheerder.

Wat je ook kiest, zorg er altijd voor dat je weet wat bij je past qua hoeveelheid tijd die je bereid bent er in te steken en qua risico dat je bereid bent te nemen en onthoud dat je missers op de beurs er altijd bij horen.

Niet vergeten: beleggen kent risico’s. Beleg daarom altijd alleen met geld dat je kunt missen voor de lange termijn.

Succesvol beginnen met beleggen?

Heb je voor jezelf besloten hoe je wil gaan beleggen? Dan raad ik je aan om vooral ook even mijn blog over succesvol beginnen met beleggen te lezen!

Nog een aanrader is om het door veel beleggingsexperts aanbevolen boek “In 10 stappen succesvol beleggen” van Harm van Wijk van Beleggen.com te lezen.

Het boek is helder, leest gemakkelijk weg en zal je verder helpen met het voorkomen van onnodige verliezen, het beter selecteren van de juiste aandelen en hoe je succesvol kunt beleggen, zonder dat het je veel tijd gaat kosten. Eigenlijk is het een boekpakket, want je krijgt er ook een live online trading bij, toegang tot de ledensite met meer dan 57.000 leden en een handleiding hoe je binnen 5 minuten 30 kansrijke aandelen kan selecteren.

Klik hier om het gratis boekpakket “In 10 stappen succesvol beleggen” van Harm van Wijk te bestellen.

Slimmer beleggen
2022 Rashied.nl