Downtrend AEX nog altijd intact, ondanks rebounds.

Home » Downtrend AEX nog altijd intact, ondanks rebounds.

Het is weer tijd voor een update. Maar eerst wil ik terugblikken naar de afgelopen weken. De AEX was na de scherpe daling in maart tussentijds weer even toe aan een herstel. Dit herstel was slechts van korte duur. Bovendien vond het herstel plaats binnen de al maanden aanhoudende downtrend die ook nu nog steeds intact is.

AEX per 5 juli 2022

Rebound in maart na dieptepunt

Na de daling in maart naar de tussentijdse laagste stand van dit jaar op 652,80 veerde de AEX de rest van de maand krachtig op. De rebound was logisch, want de RSI stond op oversold. Allerlei redenen werden vervolgens aangegrepen om tot kopen over te gaan. Goede bedrijfsresultaten bijvoorbeeld.

Omslag in april na korte termijn uptrend

De korte termijn uptrend die ontstond bracht de AEX begin april naar 743,05. Dat het niet veel verder kon doorgaan, was ook logisch. Het optimisme in de markt was ongefundeerd. De inflatie bleef maar oplopen, de zorgen stapelden zich op: China in een nieuwe lockdown, de oorlog in Ukraine die maar voortduurde, de energieprijzen die de pan uit bleven rijzen en ga zo maar door.

Na de top van begin april kwam de omslag. Elk tussentijds herstel vond plaats binnen de downtrend. De AEX hikte telkens tegen de bovenkant van het dalende trendkanaal aan. De psychologische 700 kwam weer in beeld. Eind april en begin mei mislukten de pogingen om boven de 700 te blijven.

Juni weer in teken van angst: rente, recessie en stagflatie

In de eerste week van mei sloeg de renteangst weer toe en werden beleggers weer met de neus op de feiten gedrukt: de inflatie blijft oplopen, de economie stevent af op een recessie, de angst voor stagflatie werd weer aangewakkerd en de centrale banken zijn bezig de rentes te verhogen. De ECB bleef dit nog even voor zich uitschuiven, maar moest er onlangs toch ook aan geloven.

Het blijft grappig hoe zoveel beursanalisten met de wind meewaaien. Stijgen de beurzen even, dan buitelen ze over elkaar heen om te zeggen dat de beurzen overdreven hard gedaald zijn en worden de koopadviezen herhaald, ook al zijn sommige aandelen inmiddels fors afgewaardeerd.

Neem nou een fonds als Takeaway: de koers daalde van de top in mei 2020 op € 97,56 naar een actuele stand van € 17,84 en nog altijd overheersen de koopadviezen. Let wel: die worden al afgegeven sinds de beursgang EN toen de koers de alltime high bereikte EN tijdens de gehele daling.

Iemand die de grafieken bestudeerd had, zou al tussen € 80 en 70 een duidelijk verkoopsignaal gekregen hebben en was er deels of helemaal uitgestapt.

Ik heb in mijn artikel over het schrijven van puts Just Eat Takeaway als voorbeeld genomen, maar de koers kon nog altijd verder omlaag schreef ik er bij. Dat is deze week ook daadwerkelijk gebeurd. Echter, rond de huidige niveaus inkopen doen is toch een stuk aantrekkelijker dan wanneer je al die tijd simpelweg was blijven zitten op aanraden van de vele beursanalisten, je beleggingsadviseur of je vermogensbeheerder (buy&hold).

In de tweede helft van mei wist de AEX na enkele stevige verliezen en het testen van de steun rond 661 toch weer de weg omhoog te vinden. Dat was technisch gezien logisch, want de RSI (relative strength index) liet per saldo een opgaande trend zien en was nog niet in overbought territorium aanbeland.

Er was dus nog ruimte voor een korte termijn verdere stijging. Na het testen van de psychologische barrière van 700 wist de AEX er uiteindelijk toch boven te eindigen. Hoger dan 716 kwam de AEX echter niet uit. Zou de AEX boven de 720 weten te eindigen, dan lag de weg vrij voor een beweging naar 741. Technisch gezien zou een uitbraak boven 741 zelfs ruimte gecreëerd hebben voor een beweging naar het technische koersdoel van ongeveer 830. Tussentijdse weerstanden die daarbij echter overwonnen moesten worden, waren te vinden rond 762, 787 en 800.

Hoe kwam ik op dit koersdoel van 830? Simpel: zoals ten tijde van het begin van de daling een hoofd-schouderpatroon was ontstaan, waarbij het koersdoel te berekenen viel door de afstand van de top naar de neklijn neerwaarts te projecteren vanaf de neklijn (als het ware klap je de piek om rond de neklijn), zo was er toen even sprake van het omgekeerde.

Op de grafiek was een omgekeerd hoofd-schouderpatroon te ontdekken, met de bodem op 652,80 en de neklijn rond 741,23. Het verschil is 88,43 punten. Tel je deze op bij de neklijn, dan kom je uit op een potentieel koersdoel van 829,66.

Het leek mij echter zeer onwaarschijnlijk dat de markt al klaar was met dalen. Daarvoor waren er simpelweg teveel negatieve factoren nog intact: de aanhoudende inflatie, de bijna onvermijdelijke aankomende recessie, de harde renteverhogingen, het zeer reële scenario van stagflatie, de crisis op de energiemarkt, de alsmaar stijgende grondstoffenprijzen, de oorlog in Oekraïne en ga zo maar door.

Lachwekkend bleef het hoe analisten bij elke opleving het hardst over elkaar heen buitelden om te zeggen dat alles nu zo onderhand wel in de koersen verdisconteerd was. Typisch geval van jonge analisten die nog nooit een crash hebben meegemaakt.

Ik ben zelf gepokt en gemazeld door de vele crises door de jaren heen. Ik heb de crash van oktober 1987 meegemaakt, de Azië crisis van 1998, de internetbubbel van eind jaren 90/begin 00, de crash n.a.v. 9/11, de impact van de Golfoorlog van 2003, de financiële crisis van 2008/2009 en de daling van de AEX daarbij tot onder de 200 (!) en het herstel daarna, de coronadip en het herstel tot de nieuwe alltime high van de AEX vorig jaar.

De directe aanleiding om weer over te beurs te gaan schrijven was het feit dat ik eind vorig jaar / begin dit jaar een nieuwe downtrend ontdekte waarvoor ik mijn volgelingen wilde waarschuwen.

Nieuwe duikeling AEX juni voortgezet in eerste week juli

Dat de AEX in de tweede week van juni er uiteindelijk weer aan moest geloven en een nieuwe duikeling maakte, was voor mij dan ook geen verrassing: de rebound had nl. plaatsgevonden binnen de downtrend en deze was nog altijd intact. De AEX wist deze maand zelfs de laagste stand van het jaar neer te zetten op 632,12. Aangezien de AEX weer even oversold was (zie de RSI die weer rond de 30 lag) volgde er wederom een rebound na een dubbele bodem rond deze 632. Het herstel bracht de AEX deze week niet hoger dan 675. Daar ligt momenteel een stevige weerstand. Bij de uitverkoop die volgde ondervond de AEX steun rond 655. Een slot onder de steun van 652,80 zal onherroepelijk leiden tot een hertest van de steun rond 632,12.

De RSI bevindt zich in neutraal vaarwater en kan dus nog alle kanten op. Een verder herstel biedt ruimte voor een nieuwe opleving naar 675 en in het gunstigste geval naar 695/700 (=de bovenkant van het korte termijn dalende trendkanaal, hoewel er theoretisch zelfs nog sprake is van een middellange termijn downtrend tot aan 750). Gunstige bedrijfsresultaten in de start van het kwartaalcijferseizoen in juli kunnen deze stijging triggeren.

Vallen de bedrijfsresultaten tegen (of beter gezegd: de verwachtingen die er uitgesproken zullen worden), dan zal er een daling onder de 632 plaatsvinden. Het nieuwe potentiele koersdoel zal dan liggen rond 532 (globaal berekend: 734-632).

Ikzelf zie meer neerwaarts risico dan opwaarts potentieel. Er zijn gewoonweg teveel negatieve factoren die zich aan het opstapelen zijn, vooral de angst voor stagflatie neemt met de dag toe.

Vandaag kelderde de AEX met 15,39 punten naar 644,22 (-2,33%). Grote verliezers waren o.a. zwaargewichten Shell (-8,6%; de olieprijs kelderde met ongeveer 8% vandaag) en AGN (-8,5%; Exane BNP verlaagde het advies). Daarnaast stond ook Wall Street flink in de min.

Doorgaans komen koopjesjagers de volgende dag inkopen doen, maar pas op: never try to catch a falling knife. Merk je dat de winsten niet vastgehouden kunnen worden en weer omslaan in verliezen, dan is dat een bevestiging van mijn verwachting dat de koersen nog veel verder zullen dalen de komende weken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Slimmer beleggen
2022 Rashied.nl