Hoe je in vijf stappen een ​​winstgevende portefeuille kan opbouwen

Home » Hoe je in vijf stappen een ​​winstgevende portefeuille kan opbouwen

Een winstgevende portefeuille kan je in vijf stappen opbouwen. Een goed gediversificeerde portefeuille is daarbij de basis voor particuliere beleggers die succesvol willen beleggen. 

Belangrijk is dat je weet welke verdeling van fondsen het beste bij je eigen persoonlijke beleggingsdoelen en bij je eigen risicotolerantie past. 

Het samenstellen van een goed gespreide portefeuille vergt een systematische aanpak. In dit artikel bespreek ik vijf basisstappen naar een winstgevende portefeuille die jou kunnen helpen om geld te verdienen met beleggen. Hiermee maak je de beste kans om op de lange termijn succesvol te kunnen beleggen.  

Welke vijf stappen zijn er nodig om een winstgevende portefeuille te kunnen samenstellen?

De volgende vijf stappen zijn nodig om een winstgevende portefeuille te kunnen samenstellen: 

  1. Breng je persoonlijke financiële situatie in kaart, zet je beleggingsdoelen op een rij en bepaal hoeveel risico je bereid bent te nemen (oftewel: je risico tolerantie). 
  2. Bepaal op basis van stap 1 de verdeling van de activa in je portefeuille 
  3. Stel je portefeuille samen 
  4. Controleer regelmatig de diversificatie van je portefeuille om te kijken of de wegingen zijn veranderd. 
  5. Herbalanceer indien nodig je portefeuille. Verkoop aandelen die overwogen (underweight) zijn en koop aandelen die onderwogen (overweight) zijn.  

Ik zal de vijf stappen stap voor stap nader toelichten. 

Stap 1: Breng je financiële situatie, je persoonlijke beleggingsdoelen en je risicotolerantie in kaart. 

Bij deze stap is het van belang dat je je eigen financiële situatie en je beleggingsdoelen helder op papier zet. Denk daarbij onder andere aan je leeftijd, de hoeveelheid kapitaal die je vrij kunt beleggen, je toekomstige inkomsten behoeften. 

Heb je je geld nodig om je studie te kunnen bekostigen, wil je over enkele jaren een huis kopen of heb je je geld later nodig voor je pensioen? Allemaal zaken die van belang zijn voor de juiste verdeling van activa. 

Een andere factor om rekening mee te houden is je persoonlijkheid en in welke mate je bereid bent om risico te nemen. Iemand die over voldoende kapitaal beschikt en die er niet van wakker zou liggen bij een negatief rendement heeft een hogere mate van risicotolerantie.

Ben je juist iemand die er slapeloze nachten aan zou overhouden wanneer het rendement op de korte termijn in de min duikt, dan is het verstandiger om bepaalde activa te vermijden en zodoende minder risico te nemen. 

Heb je je financiële situatie, je toekomstige kapitaalbehoeften en je mate van risicotolerantie in kaart gebracht, dan kun je door naar de volgende stap. 

Stap 2. Bepaal de verdeling van de activa in je portefeuille, rekening houdend met stap 1. 

Om tot een goede verdeling van de activa in je portefeuille te komen, moet je rekening houden met je huidige persoonlijke financiën, je toekomstige kapitaalbehoeften en de mate van je risicotolerantie. 

Hierbij geldt: de kans op een hoger rendement gaat gepaard met het nemen van een groter risico (op verlies). Anders gezegd: hoe meer risico je bereid bent te nemen (lees: hoe meer risico je je kunt veroorloven), hoe “agressiever” je portefeuille ingericht zal zijn. 

Ben je nog jong en heb je je geld pas veel later nodig, dan zou je je iets meer risico kunnen permitteren om te streven naar een zo hoog mogelijk rendement. De portefeuille van dit type belegger zal bijvoorbeeld relatief meer aandelen bevatten en minder obligaties. 

Andersom geldt dat iemand die bijna met pensioen gaat, er meer behoefte aan zal hebben om zijn of haar kapitaal zoveel mogelijk intact te houden en minder risico te nemen. De inrichting van de beleggingsportefeuille zal bij dit tweede type belegger conservatiever zijn, waarbij een groter deel in obligaties belegd zal zijn. 

Stap 3. Stel je portefeuille samen. 

Om je portefeuille samen te stellen moet je je kapitaal verdelen over bepaalde activa categorieën. Dit wordt ook wel asset allocation genoemd.

3.1 Welke activa categorieën zijn er? 

Je kunt kiezen uit de basis activa categorieën aandelen en obligaties. Daarbinnen heb je nog subcategorieën waarover je je geld kunt verdelen. 

Zo kun je binnen de basiscategorie aandelen kiezen uit individuele aandelen uit eigen land, maar ook uit buitenlandse aandelen, aandelen binnen de financiële sector, binnen de industriële sector enzovoorts. Van tijd tot tijd zijn er populaire categorieën, zoals aandelen uit de farmacie sector of tech-aandelen. Deze (op dat moment) kansrijke markten kunnen je helpen om je portefeuille te laten groeien door op het juiste moment in te stappen.  

Ook binnen de basiscategorie obligaties heb je subklassen: langlopende obligaties, kortlopende obligaties, staatsobligaties, bedrijfsobligaties enzovoorts.  

3.2 Hoe kun je de juiste activa selecteren? 

Er zijn diverse manieren om de juiste activa te kunnen selecteren. Ik zal er een paar kort bespreken. Kies kwalitatieve aandelen die passen bij jouw risicoprofiel. Houd daarbij ook rekening met zaken als de sector, de marktkapitalisatie, de liquiditeit en het groeipotentieel. Aandelen kopen is nog niet zo eenvoudig. 

Bij beleggen in aandelen komt een flink stuk fundamentele analyse kijken: analyseer de jaarcijfers, het nieuws over de bedrijven waar je aandelen van wil kopen, bekijk de toekomstverwachtingen van het bedrijf zelf en van de branche van de aandelen die je op het oog hebt. Let ook op de analistenrapporten over de betreffende aandelen of branches. Dit zal je moeten blijven doen voor alle aandelen die je uiteindelijk aan boord haalt. Sommige succesvolle beleggers kiezen voor hoog-dividend aandelen; aandelen die regelmatig een flinke dividenduitkering doen.   

Bij het kiezen van obligaties moet je letten op zaken als het type obligatie (staatsobligatie vs. bedrijfsobligatie), coupon, looptijd, kredietwaardigheid en de vooruitzichten van de renteontwikkeling. 

Bij het kiezen van beleggingsfondsen heb je een ruime keuze: fondsen die in aandelen beleggen, fondsen die in specifieke sectoren beleggen of in een index (indexfondsen), enzovoorts. Ook hier is het raadzaam om de prestaties van de fondsen te analyseren, de staat van verdienste van de fondsbeheerder en de toekomstverwachtingen van de geselecteerde aandelen, sector enz. 

Let ook op de beheerskosten, want ook deze bepalen uiteindelijk het rendement. Indexfondsen hebben over het algemeen lagere kosten omdat ze de onderliggende index volgen en daarom passief beheerd worden. 

Als alternatief voor een beleggingsfonds kun je ook kiezen voor een ETF: een exchange-traded fund. Een andere benaming voor ETF is een indextracker. Een ETF is een passief beheerd beleggingsfonds. ETF’s worden op de beurs verhandeld en hebben als doel om de onderliggende index of aandelenmandje zo nauwkeurig mogelijk te volgen. ETF’s kunnen ook gericht zijn op een bepaalde sector of land. 

Vanwege het passieve beheer liggen de kosten lager dan bij een beleggingsfonds of bij het beleggen in individuele aandelen. ETF’s kun je dus prima opnemen in je portefeuille. Ook kunnen ze je helpen om je risico te spreiden (middels diversificatie). 

Stap 4. Controleer regelmatig de weging van je portefeuille. 

Als je je vaste portefeuille hebt samengesteld, dan moet je regelmatig de weging van de diverse activa in je portefeuille controleren. 

Stel je hebt je portefeuille samengesteld op basis van 50% in aandelen, 30% obligaties en 20% ETF’s. Als de aandelenkoersen flink zijn gestegen, dan kan het maar zo zijn dat de waarde van al je aandelen t.o.v. de totale waarde van je portefeuille dusdanig gestegen is, dat de verhouding naar 65% is gestegen t.o.v. het totaal. In dat geval is je portefeuille uit balans omdat je nu een overweight in aandelen hebt. 

Niet alleen de weging van je portefeuille kan veranderen. Ook je persoonlijke situatie kan veranderd zijn. Denk bijvoorbeeld aan je huidige financiële situatie, je toekomstige behoefte aan kapitaal, maar ook aan je risicoprofiel. 

Het kan zijn dat je je minder risico’s kunt permitteren dan toen je je portefeuille had samengesteld, bijvoorbeeld omdat je een kind krijgt of omdat je je baan bent kwijtgeraakt. 

Het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk, nl. dat je je juist meer risico’s kunt veroorloven. Misschien heb je de jackpot gewonnen of heb je een beter betaalde baan gevonden.  

Wat er ook veranderd is, je zult waarschijnlijk het evenwicht in je portefeuille moeten herstellen.  

Stap 5. Herbalanceer indien nodig je portefeuille.

Om je portefeuille te herbalanceren moet je bepalen welke aandelen of obligaties enz. overwogen zijn en welke onderwogen zijn. Je zult dan moeten bepalen hoeveel aandelen of obligaties je moet verkopen en welke aandelen of obligaties die onderwogen zijn je met de verkoopopbrengst gaat (bij)kopen. Daarbij zul je stap 2 opnieuw moeten doorlopen. 

Blijf bij elke beslissing rekening houden met je persoonlijke situatie, beleggingsdoelen, risico tolerantie alsook met de vooruitzichten van de betreffende activa en markten. 

Diversificatie oftewel spreiding is belangrijk om je risico’s te verlagen, zowel voor wat betreft de keuze van de hoofdcategorieën (aandelen versus obligaties), alsook voor wat betreft de spreiding binnen de subcategorieën (branche, landen, enz). 

Dankzij beleggingsfondsen en ETF’s kun je ook met een beperkt kapitaal een winstgevende ETF-portefeuille opbouwen. 

Op mijn site heb ik nog een paar interessante artikelen, zowel voor de beginnende belegger als voor ervaren beleggers. 

Wil je meer weten over succesvol beginnen met beleggen, dan raad ik je aan mijn blog over succesvol beleggen te lezen. 

Ben je van plan om een actieve (day)trader te worden door elke dag geld te verdienen in plaats van op de lange termijn te beleggen, dan kun je daar meer over lezen mijn mijn blog over daytraden

Heb je alle bovenstaande stappen naar een winstgevende portefeuille genomen, dan heb je alleen nog 1 ding nodig: geduld. 

Let wel: met beleggen op de beurs kan je mooie rendementen behalen en kun je goed geld verdienen, maar geld verliezen is ook inherent aan beleggen. Geld lenen of een persoonlijke lening afsluiten om daarmee te beginnen met beleggen is daarom niet aan te raden!  

Slimmer beleggen
2022 Rashied.nl