Vooruitblik: AEX in herstel maar blijft fragiel

Home » Vooruitblik: AEX in herstel maar blijft fragiel

In deze vooruitblik bespreek ik kort waarom de AEX verder kan herstellen de komende week, maar waarom het herstel fragiel blijft.

De financiële markten blijven in de ban van de oorlog in Oekraïne. Elk strohalmpje dat maar een beetje hoop op vrede lijkt te bieden wordt aangegrepen om tot kopen over te gaan. Het lijkt echter allemaal ijdele hoop te zijn. Maar: de markt heeft altijd gelijk. Ook maandag zal er sprake zijn van enig optimisme omtrent hernieuwde gesprekken tussen Rusland en Oekraïne.

De AEX heeft de afgelopen week een dubbele bodem neergezet op ongeveer 661/653. Op 661,56 ligt het 38,2% Fibonacci retracement niveau. Deze steun was een zeer belangrijke. Een slot onder deze steun zou de deur openen voor een verdere daling. Het risico op een daling naar ongeveer 557 zou toenemen. Daar liep de lange termijn steunlijn die sinds 2009 van toepassing is.

Zoals ik in mijn terugblik over de afgelopen week schreef wist de AEX wist zich te herpakken en is er een korte termijn opwaartse trend te laten ontstaan. De stijging van de AEX in de tweede helft van afgelopen week heeft de index uit de steile korte termijn downtrend getild en weer teruggebracht in het korte termijn dalende trendkanaal dat sinds het begin van het jaar zichtbaar van toepassing is.

Wat zijn de belangrijkste weerstanden en steunniveaus de komende week?

De AEX ijkt op weg naar de de bovenkant van dit dalende trendkanaal. De belangrijkste weerstanden op weg naar boven zijn vooral te vinden rond 720 en 725. Een slot boven de 720 zal de kans op een uptick naar 725 vergroten. Bij een slot boven de 725 zal de horizontale weerstand rond 735 het volgende koersdoel zijn, gevolgd door 741.

Ondersteuning voor dit scenario komt van de RSI: de weerstandslijn over de dalende toppen sinds november vorig jaar is doorbroken en er is sprake van een korte termijn uptrend.

De oversold situatie waar in de week van 7 maart sprake van was, is voorbij. De RSI bevindt zich nu in de neutrale zone, met de neiging verder opwaarts te klimmen. Check ook de tabel die ik onlangs heb opgesteld met de belangrijkste steun- en weerstanden voor de korte, middellange en lange termijn. Deze zijn voor het grootste deel nog steeds van toepassing.

Is de AEX uit de gevarenzone?

Nee, de AEX is nog lang niet uit de gevarenzone. We hebben nog steeds te maken met de oorlog in Oekraïne die verder kan escaleren. De wereldeconomie staat nog steeds onder druk terwijl de inflatie in rap tempo oploopt. Het gevaar van stagflatie blijft. Is dit alles al niet lang en breed in de koersen verdisconteerd? Ik denk van niet. Putins wegen zijn grillig en gevaarlijk. Alleen al die reden is voldoende om je terughoudend op te blijven stellen.

Ook charttechnisch gezien zegt de opleving nog niet zoveel. De AEX heeft in december, januari en ook in februari en maart een paar stevige rebounds gekend. Telkens weer stuiterde de bal daarna verder naar beneden. Zie onderstaande grafiek.

Ik verwacht dat de AEX maandag een eerste poging zal ondernemen om boven de 720 te klimmen en ook zal proberen daar te blijven. We krijgen bovendien in de ochtend nog even te maken met de naweeën van de recente expiratie. Ik verwacht dat de AEX de winst niet zal weten vast te houden. Ergens in de komende dagen of weken zal de AEX toch weer de 700 opzoeken. Een slot onder de 720/725 de komende week zal ik beschouwen als een bevestiging van mijn verwachting dat de rebound slechts tijdelijk zal zijn.

Succes met je beleggingen en vergeet niet om ook van het fraaie lenteweer te genieten!

Slimmer beleggen
2022 Rashied.nl